arrow-left

Svi članci

Kakvi su radno angažirani zaposlenici?

Objavljeno
30.10.2023

Ključ poboljšanja radne učinkovitosti i uspjeha radnih organizacija poticati je pojavljivanje radno angažiranih zaposlenika. Oni su zaposlenici koje ne treba puno viditi, koji sami postavljaju ciljeve i nadilaze ih i koje zapravo žive za svoj posao.

Što je radna angažiranost?

Radna angažiranost naziv je za pozitivno i ispunjavajuće mentalno stanje u kojemu radnika obilježava zadubljenost, energičnost i posvećenost radnim zadacima. Radno angažirani zaposlenici razlikuju se od drugih po tome što aktivno traže nove izazove, spremno preuzimaju inicijativu na poslu, visoko su učinkoviti u izvođenju radnih zadataka i dijele vrijednosti i ciljeve svoje radne organizacije. Proaktivno traže prilike da se iskažu i nadilaze tuđa očekivanja. Jednostavnije rečeno, za radno angažirane osobe umor je ugodno stanje.

Radno angažirane osobe idu korak dalje nego što to njihov posao zahtijeva, no usprkos tome njihov posao ne utječe pogubno na njihov privatni život. One nisu samo zadovoljne svojim poslom već su strastvene i odane svojem radnom mjestu. Drugima govore kako su većinu vremena oduševljene svojim poslom, osjećaju kako “pucaju” od energije te da kad rade zaboravljaju na sve drugo oko sebe. Ne radi se niti o pukoj odanosti, jer su radnici uživaju u svojem poslu, a ne tek svojem poslodavcu. 

Radna angažiranost
Radna angažiranost

Kako do angažiranih zaposlenika?

Takvo stanje je trajno i stabilno te nije tek prolazna faza. Menadžerima je lako razlikovati angažirane i neangažirane pojedince jer radno angažirane osobe svjesno šire svoju radnu ulogu. Izuzetno su vrijedni zaposlenici koji ne zahtijevaju mnogo vođenja već svojim ponašanjem predstavljaju uzor drugim zaposlenicima.

Poslodavce vjerojatno najviše zanima kako doći do takvih zaposlenika. Oni se razlikuju od drugih radnika ponajviše po tome što pozitivno doživljavaju svijet, proaktivne su u svojem okruženju, marljive su i uredne te su sklone biti intrinzično motivirane. Da bi organizacije omogućile svojom zaposlenicima da budu angažirani ključno je uvjeriti ih da će im se ulaganje truda, vremena i drugih osobnih resursa nekako isplatiti. Ključan je stupanj u kojemu zaposlenik može ostvariti svoju idealnu sliku o sebi.

A tko su radoholičari?

Suprotno radno angažiranim osoba radoholizam je zapravo nezdravi oblik ponašanja koji obilježava gotovo prisilna potreba za neprekidnim radom. Kao što bi se moglo zaključiti iz riječi radi se o ovisnosti koja ugrožava zdravlje osobe, nanoši štetu njenom životu, narušava međuljudske odnose, nepovoljno djeluje na privatni život i unesrećuje “oboljelu osobe.” Radoholičari provode previše vremena u radnim aktivnostima, teško se odvajaju od posla bilo fizički bilo psihički te u radu provode mnogo više nego što je potrebno da bi udovoljili potrebama posla ili organizacije.

Radoholizam se češće pojavljuje u perfekcionističkih osoba i kao reakcija na pritiske okoline, osobito stresa na radnom mjestu. Organizacije trebaju izbjegavati pojavljivanje radoholičara jer su oni obično radno neuspješni. Rade puno, no ne i dobro te je njihova radna uspješnost neusklađena uloženom trudu. Osim toga takvi zaposlenici su nezadovoljni i poslom i svojim životom, pati njihov privatni život i u značajnoj mjeri pate od zdravstvenih tegoba. Takvim zaposlenicima početi će opadati njihova učinkovitost i postajati će sve manje odani organizaciji i neodgovorniji u svojem radnom ponašanju.

Radoholičar

Ključ uspješnog upravljanja ljudima pogotovo u današnje vrijeme je poticati pojavljivanje radne angažiranosti u zaposlenika, a izbjegavati prisilne metode kojima se stvaraju radoholičari. Jedna od aktivnosti koje Adecco nudi je pronalaženje zaposlenika.

Kontaktirajte nas

Ostavite nam svoje podatke kako bismo vas u što kraćem periodu mogli kontaktirati.

Naš kontakt

Pročitajte također