arrow-left

Svi članci

Tehnički intervju kao dio selekcijskog procesa u IT industriji

Objavljeno
05.04.2023

Kada je riječ o procesu zapošljavanja, dobro je poznat standardni tijek - prijava na oglas, inicijalni poziv u svrhu provjere preduvjeta kandidata, intervju kandidata sa zaposlenikom odjela ljudskih resursa te, u konačnici, komuniciranje ponude kandidatu koji potom odlučuje prihvatiti ju ili ne.

Međutim, kandidati u domeni informacijskih tehnologija tijekom selekcijskog procesa često su pozvani i na tehnički intervju.  

Ova vrsta intervjua česta je praksa u IT industriji, a strukturu samog razgovora čine problemski slučajevi na koje kandidat predlaže vlastita rješenja, a čime poslodavac može dobiti uvid u kandidatove sposobnosti, ali i u temeljitost poznavanja tehnologije te procesa općenito. Kandidat je uglavnom intervjuiran od strane inženjera/voditelja tima ili tech leada te kompanije, a s fokusom na sam kod i/ili algoritme.  

Tehnički intervjui iz perspektive kompanija  

Pretpostavka je kako kompanije koriste tehničke intervjue u svrhu procjene sposobnosti kandidata za rješavanje problema, ali i procjene komunikacijskih vještina te stručne ekspertize potrebne za poziciju. Tehnički intervjui također mogu dati uvid u osobnost i ponašanje kandidata – kakvi su u interakciji sa svojim budućim kolegama i koliko zapravo obraćaju pažnju na detalje prilikom kreiranja rješenja. Generalno, ova vrsta intervjua služi kao filter razine kvalificiranosti kandidata za poziciju za koju konkuriraju. 

Tehnički intervjui iz perspektive programera  

Istraživanje provedeno analizom sadržaja komentara programera na tehničke intervjue upućuje na određene stavke tehničkih intervjua koje mogu posljedično utjecati na sam rezultat, tj. izvedbu i odgovore programera. Prema njihovom mišljenju, postoje određeni čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom provedbe tehničkih intervjua. Oni navode kako bi bilo poželjno znati glavne odrednice tehničkog intervjua  kako bi se mogli adekvatno pripremiti. Nadalje, smatraju kako ne odgovara svima isti način provedbe tehničkog intervjua – neki preferiraju imati na raspolaganju dio vremena kako bi samostalno mogli razmisliti o zadatku/pitanju prije davanja odgovora. Također, programeri navode kako na tehničkim intervjuima često nisu obuhvaćeni zadaci/pitanja koja su dio svakodnevne problematike i ne reflektiraju programerske zadatke koje potom mogu očekivati na tom radnom mjestu. Naposljetku, preferiraju na tehničkom intervjuu imati razgovor s osobom iz tima kojemu bi se priključili i s kojom će moći zajednički raspraviti određeni problem.  

Za više informacija posjetite našu stranicu i javite nam se ukoliko vas zanima više informacija o IT sektoru i potrazi za kandidatima. Tu smo za vas! 

 

 

Autor: Gabrijela Crnov  

Kontaktirajte nas

Ostavite nam svoje podatke kako bismo vas u što kraćem periodu mogli kontaktirati.

Naš kontakt

Pročitajte također