arrow-left

Svi članci

Početak vašeg novog zaposlenja, 1. dio: Kako napisati CV

Objavljeno
30.05.2022

Pisanje životopisa može biti izazovno, međutim naši savjeti olakšat će vam taj proces te ćete biti konkurentniji na tržištu!

Životopis, odnosno CV, prvi je korak u svakom selekcijskom procesu. Upravo je zbog toga važno ostaviti prvi dojam kod novog poslodavca te se istaknuti iz mase. Na Internetu postoji preko 140.000 rezultata i raznih savjeta kako napisati odličan CV, koji će iskočiti s hrpe na stolu u HR-u te tražiteljima posla olakšati u selekcijskom procesu. Adeccovi konzultanti dnevno pročitaju i pregledaju više stotina životopisa, pa vam zbog toga donosimo par točaka u kojima smo saželi što točno mi gledamo i tražimo prilikom odabira savršenog kandidata.

Kontakt informacije

Poslodavac mora znati kako vas može kontaktirati. Više smo se puta susreli s odličnim životopisom kandidata do kojih jednostavno nismo mogli doći, budući da nisu naveli svoje kontakt podatke. Kako to ne bi bila i vaša sudbina, upišite jasno i čitko svoje osnovne kontakt podatke u životopis. Ime i prezime, broj telefona te e-mail adresa su obavezni, dok su datum rođenja, LinkedIn profil, vaša fotografija te neke ostale informacije vama na odabir – ne škode, ali nisu nužni.

Prošla radna mjesta

U zapadnim zemljama, ali i većini svijeta, kronološki poredak od prvog prema zadnjem je nešto što je usađeno u sve nas. Doduše, budućeg poslodavca više zanima netom završeno, odnosno trenutno radno mjesto, nego studentski posao na kojem ste radili prije deset godina. Zbog toga, redoslijed prošlih poslova u životopis stavljamo počevši od trenutnog (ili zadnjeg), pa do prvog zaposlenja.

Dodatno, svaki naziv pozicije, poslodavac te vremenski period rada naveden u životopisu mora biti vidno naznačen, kako bi životopis bio čitak i pregledan. U kratkim natuknicama opišite radna zaduženja i neke važnije projekte na kojima ste radili. Ukoliko ste na početku radne karijere, opišite studentske poslove koje ste radili. Neovisno o navedenom radnom mjestu, uvijek je pohvalno vidjeti ambiciozne mlade ljude, koji su za vrijeme školovanja stekli iskustva, poznanstva i radne navike.

No, što ako nemate radnog iskustva koje možete navesti u životopisu? I dalje navedite relevantne radove u školi ili na fakultetu, volonterske ili društveno – korisne poslove ili neke druge projekte na kojima ste možda surađivali.

Obrazovanje

Vodeći se istom logikom obrnute kronologije kao i kod radnih mjesta, u životopisu navedite svoje dosadašnje obrazovanje počevši od zadnje završenog. Jasno navedite stečenu titulu te godine obrazovanja. ukoliko postoji potreba, uvijek možete u kratkim crtama navesti akademske ili slične uspjehe koje ste ostvarili za vrijeme obrazovanja.

Sve dodatne radionice, seminare i edukacije koje ste završili u životu, a za koje smatrate da bi budući poslodavac trebao znati, isto stavite u rubriku obrazovanja, počevši od zadnjeg, pa prema prvom.

Vještine i dodatne informacije

Na kraju, poželjno je prikazati vještine koje ste stekli svojim radom ili obrazovanjem. Uvijek imajte na umu da poslodavac može provjeravati ili ispitati svaku vještinu koju ste naveli u životopisu. Zbog toga, samo navesti neku vještinu (primjerice: Napredno poznavanje MS Office alata) je dobro ali navesti vještinu uz dokaz (primjerice: Napredno poznavanje MS Office alata nakon stečene ECDL diplome) je nepobitno.

Vještine koje navodite, kao i sve dodatne relevantne informacije (poput vozačke dozvole), navedite u kratkim natuknicama, kako bi se što lakše iščitale iz životopisa. Time olakšavate svom budućem poslodavcu da što prije pročita životopis i zakaže razgovor za posao.

I eto, ako ste pratili svaki paragraf, ispred vas sad stoji novi, moderan i ažuran životopis. Prije nego što ga spremite kao PDF i pošaljete uz prijavu za posao, provjerite ga još jednom kako bi se uvjerili da su sve informacije točne, prevedite ga i na engleski jezik, za slučaj da poslodavac traži životopis na engleskom te, najvažnije od svega, redovito ga ažurirajte.

Za izradu dobrog životopisa treba truda i vremena, ali prilike koje može donijeti su vrijedne.

Kontaktirajte nas

Ostavite nam svoje podatke kako bismo vas u što kraćem periodu mogli kontaktirati.

Naš kontakt

Pročitajte također