arrow-left

Svi članci

Žene u IT industriji

Objavljeno
08.03.2023

U IT industriji već godinama prevladavaju zaposlenici muškog spola, dok je istovremeno suočena s teškoćama pronalaska adekvatne radne snage. S obzirom da su potrebe tržišta sve veće, poželjno je obratiti pažnju na problematiku uključivanja žena u IT industriju.

Uvodno

Tijekom posljednjih 20 godina, sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IT) ubrzano se razvija te bilježi značajan porast. Neke od danas najpoznatijih IT kompanija devedesetih godina 20. stoljeća bile su tek start up, a danas broje nekoliko desetaka tisuća zaposlenika. Zahvaljujući industrijskim revolucijama i razvoju tehnologije, mnoge ideje provedene su u djelo, a upravo to čini IT industriju dinamičnom – uzastopne inovacije i pronalazak novih rješenja koji će automatizirati procese, olakšati svakodnevicu i sl. Uzevši u obzir dinamiku rada i potrebe tržišta u domeni IT-ja, ovaj sektor suočava se s nedostatkom radne snage koja bi uspješno zadovoljila navedene zahtjeve. Iako je uvriježeno mišljenje kako ljudska raznolikost dovodi do novih spoznaja i unikatnih rješenja, IT industrija već godinama se bori s neravnopravnom zastupljenošću spolova na tim radnim mjestima. U ovom trenutku može se reći kako IT industrijom „predvodi“ muški spol, a razlozi za to ukorijenjeni su u raznim segmentima ljudskog života – odgoju, kulturi, predrasudama, obrazovanju itd.

Povezanost dječje igre s odabirom karijere

Potrebno je vratiti se „na početak priče“ te ukazati na stvaranje stereotipa u ranim fazama djetinjstva i pristupa odgoju. Istraživanja ukazuju kako dječja igra potencijalno može utjecati na kasniji interes djeteta za prirodnim znanostima – dok se dječaci  igraju slažući kocke, sastavljajući i rastavljajući automobile, djevojčicama se kroz igru nameću uloge majke, šminkerice, frizerke i slično. Navedene razlike također potiču i različit razvoj sposobnosti. Primjerice, slaganjem kocaka razvijaju se motoričke vještine, svijest o različitim omjerima veličina i oblika te osnovni oblici računanja, a što posljedično dovodi do razvoja matematičkog razmišljanja koje je uvelike potrebno za STEM (eng. science, technology, engineering, mathematics) područje bavljenja. Osim navedenog, izloženost računalnoj tehnologiji u ranoj fazi života te karijera roditelja u IT industriji također može pridonijeti kasnijem odabiru karijere upravo u toj domeni.

Odluka o profesionalnoj karijeri u IT industriji

Razni su čimbenici koji prethode donošenju konačne odluke o profesionalnom usmjerenju žena na područje informacijskih tehnologija. Istraživanje provedeno na ženama koje namjeravaju učiniti ili su već učinile karijerni zaokret u smjeru IT-ja ukazuje na određene faktore zabrinutosti – manjak samopouzdanja, sumnja u poznavanje stručne terminologije i programskih jezika, dominantnost muškog spola na radnom mjestu te razlike u mjesečnim primanjima po spolu. Nadalje, pojedine sudionice istraživanja izjavile su kako se susreću s predrasudama i stereotipima (npr. „Što žena može znati o radu računala?“; kolege muškog spola radije će pitati za savjet drugog kolegu, a ne njih; kada osoba ženskog spola odgovori na stručno pitanje osobi muškog spola, taj kolega zatraži dodatno mišljenje drugog kolege muškog spola i sl.). Međutim, određeni broj sudionica istraživanja izjavile su kako nisu doživjele negativne efekte rada u industriji u kojoj prevladava muški spol. One smatraju da je odnos između zaposlenika uglavnom neutralan te bi voljele da se veći broj žena obrazuje za poslove u IT domeni. Također, neke smatraju kako je zapravo riječ o stavu osobe koji ne mora nužno imati veze sa spolom, već različitim osobnostima, a potom i ponašanjem prema drugim ljudima.

Karijera žene u IT industriji danas i sutra

Prema istraživanju, u zemljama Europske unije tek 17% radne snage u IT industriji čine osobe ženskog spola. Unatoč svim naporima i borbi za ravnopravnost spolova, broj žena u STEM području bavljenja opada iz godine u godinu. Budući da su razlike u interesima po spolu vidljive i prije 15. godine života, neki stručnjaci smatraju kako postoje urođene razlike u sposobnosti razvoja vještina potrebnih za razumijevanje prirodnih znanosti. Međutim, istraživanjem je utvrđeno kako dječaci i djevojčice ne ukazuju ni na kakve razlike po spolu u matematičkom rezoniranju i kognitivnim sposobnostima u djetinjstvu, iz čega se može zaključiti kako bi okolina mogla biti zaslužna za daljnji razvoj potrebnih kompetencija. Iz tog razloga, predlaže se struktura poslovnog plana ravnopravnosti spolova kojim bi se uredila nejednaka mjesečna primanja, porodiljni dopust, fleksibilnost rada bez naknadnih negativnih posljedica te razvila strategija za povećanje vidljivosti žena na pozicijama u IT industriji.

Na području Hrvatske možemo se susresti s primjerima ambicioznih i uspješnih žena koje prate najnovija tehnološka dostignuća. Primjerice, Alice in Blockchains  neprofitna je organizacija koja se bavi poticanjem djelovanja žena u tech industriji s fokusom na blockchain i kriptovalute. Također, ukoliko vas zanima, možete pogledati zanimljiv TED talk koji se bavi ovom problematikom.

 

Autor: Gabrijela Crnov

Kontaktirajte nas

Ostavite nam svoje podatke kako bismo vas u što kraćem periodu mogli kontaktirati.

Naš kontakt

Pročitajte također