arrow-left

Svi članci

Početak vašeg novog zaposlenja, 2. dio: Kako napisati motivacijsko pismo

Objavljeno
30.05.2022

Motivacijsko pismo je dokument koji se, uz CV, prilaže prilikom prijave za posao. Svrha motivacijskog pisma je prikazati sebe kao dobrog kandidata za poziciju na koju se prijavljujete.

Zašto je važno motivacijsko pismo?

Dok životopis pruža pregled vašeg obrazovanja, iskustva i vještina, motivacijsko pismo omogućuje da se izrazite kao osoba i pokažete zašto ste zainteresirani za konkretni posao i tvrtku. Motivacijsko pismo daje vam priliku da se istaknete od drugih kandidata tako što ćete naglasiti svoje jedinstvene osobine i iskustva koja su relevantna za posao. Također, pismo vam omogućuje da pokažete svoju kreativnost, sposobnost pisanja i razmišljanja izvan okvira te  može biti ključni faktor koji će vam pomoći da privučete pažnju poslodavca. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za pisanje dobrog motivacijskog pisma.

Originalnost

Svako motivacijsko pismo koje napišete trebalo bi biti originalno i posebno za poziciju za koju se prijavljujete. Budući da svako radno mjesto zahtjeva određena iskustva, znanja, vještine i mogućnosti, neka svako motivacijsko pismo koje napišete prati ono što piše u opisu posla, čime ćete pokazati originalnost i predanost poziciji za koju se prijavljujete.

Duljina

Pripazite na duljinu motivacijskog pisma, poslodavci često nemaju vremena za čitanje dugačkih dokumenata koji sadrže previše informacija. Potrudite se ograničiti duljinu na najviše jednu stranicu. 

Istraživanje tvrtke

Istražite tvrtku, u motivacijskom pismu trebali bi jasno navesti što vas točno privlači kod poslodavca. Sviđa vam se rad u međunarodnom okruženju, iz oglasa ste primijetili da u timu vlada prijateljska atmosfera? Ne ustručavajte se to spomenuti! 

Dokažite vještine

Nemojte samo nabrajati svoje vještine, pokažite da ih imate. Spomenite specifičan projekt kroz koji ste stekli tu vještinu, opišite situaciju u kojoj ste ju pokazali.  

Kako motivacijsko pismo treba izgledati?

  • Na vrhu navedite datum te naziv i adresu tvrtke u koju se javljate 
  • Započnite pozdravljanjem osobe koja je navedena kao kontakt za otvoreno radno mjesto 
  • U prvom odlomku objasnite zašto se javljate, pokažite motivaciju i poznavanje kompanije te radnog mjesta 
  • U drugom odlomku ukratko opišite sebe, svoje kvalifikacije i dosadašnje uspjehe 
  • U trećem odlomku objasnite zašto ste baš vi idealna osoba za ovo radno mjesto, koja to znanja i vještine posjedujete  
  • Motivacijsko pismo završite tako da pokažete da ste otvoreni i zainteresirani za razgovor u kojem se možete predstaviti i ispričati više o sebi 

Sada kada znate kako životopis i motivacijsko pismo izgledaju, pogledajte i naše aktivne oglase te se prijavite na one koji vas zanimaju. Želimo vam puno sreće!

Kontaktirajte nas

Ostavite nam svoje podatke kako bismo vas u što kraćem periodu mogli kontaktirati.

Naš kontakt

Pročitajte također