arrow-left

Svi članci

Novi zakon o radu – rad od kuće ili na daljinu

Objavljeno
11.04.2023

Rad od kuće ili na daljinu tijekom pandemije bila je neizbježna opcija, zbog nagle tranzicije mnoge su tvrtke i radnici bili nepripremljeni na takvu vrstu rada.

Nakon što su obje strane uvidjele benefite, rad od kuće ili na daljinu postao je sve primamljivija opcija poslodavcima, ali i radnicima. Tvrtke su počele štedjeti na najmu ureda i režijskim troškovima, dok su radnici uvidjeli uštedu vremena, troškova prijevoza, a dobili dodatan komfor koji takav rad uključuje. 

Radiš li mirno? 

Nepripremljenost kadrova značila je i nepripremljenost države, stoga je Novi Zakon o radu stupio na snagu 1.1.2023., u kojemu su se definirale smjernice rada od kuće radnika ili na daljinu, kao dvije različite stvari. 

Njime se rad od kuće definira kao “rad koji se obavlja u domu radnika ili nekom drugom prostoru koji je određen temeljem dogovora radnika i poslodavca”. Rad na daljinu definiran je kao “rad koji se uvijek obavlja putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, pri čemu radnik samostalno određuje svoje mjesto rada, koje je promjenjivo i ovisi o volji radnika”. Razlika je u tome da rad od kuće uključuje točno definiranu adresu s koje radnik obavlja posao, a u radu na daljinu adresa se ne definira. 

Rad od kuće 

Poslodavac je radniku koji radi od kuće dužan snositi dio režijskih troškova, osigurati mu potrebnu opremu za rad te uvjete propisane pravilima zaštite na radu. Također, poslodavac ima pravo ući u prostor doma radnika ili u neki drugi prostor o kojem je radnik obavijestio poslodavca radi održavanja opreme ili provođenja unaprijed utvrđenog nadzora vezanog uz uvjete rada, i to uz prethodnu najavu.  Prema dopunjenom čl. 7. Pravilnika o porezu na dohodak, poslodavac može radniku koji radi od kuće neoporezivo nadoknaditi troškove u iznosu do 3,98 eura po danu, ali najviše do 66,37 eura na mjesec. 

Rad na daljinu 

U slučaju rada na daljinu poslodavac nema obvezu platiti dio režijskih troškova niti brinuti o adekvatnoj opremi i zaštiti na radu. Temeljem toga, rad na daljinu omogućava se samo i isključivo za rad pomoću digitalnih tehnologija, iako i rad kuće, u pravilu podrazumijeva rad s takvim tehnologijama.  

S tom podjelom poslodavcima se nudi mogućnost da izbjegnu navedene troškove ugovaranjem rada na daljinu. Nove regulacije sa sobom su donijele i nova pitanja, poput toga hoće li poslodavci manipulirati zakonom u svoju korist i kako to regulirati? Ipak, svako novo detaljnije pojašnjenje rada olakšava definiranje ugovora i jasnija prava i obveze kako poslodavaca tako i radnika.

 

 

 

Autor: Renata Šagolj  

Kontaktirajte nas

Ostavite nam svoje podatke kako bismo vas u što kraćem periodu mogli kontaktirati.

Naš kontakt

Pročitajte također