arrow-left

Svi članci

Podržite svoje ljude koji odlaze, ali i one koji ostaju

Objavljeno
28.03.2023

U današnje vrijeme globalnih promjena, inflacije te sveprisutne digitalizacije, tvrtke su primorane na reorganizaciju koja ponekad podrazumijeva i smanjenje broja zaposlenika te otkazivanje Ugovora o radu. Pročitajte u nastavku što učiniti u takvim situacijama.

Što je Outplacement, odnosno karijerna tranzicija?

Outplacement (u nastavku karijerna tranzicija) je socijalno prihvatljivo rješenje za tvrtke koje su suočene sa smanjenjem broja radnika. Radi se o programu pomoću kojeg kompanije pružaju podršku svojim zaposlenicima koji su izgubili ili će izgubiti posao, ne bi li im omogućili što lakšu potragu za novim poslom ili karijerom. To može uključivati ​​novu ulogu u istoj ili drugoj industriji, prekvalifikaciju, odlazak u mirovinu ili pokretanje vlastitog posla. 

Program uključuje podršku i savjetovanje polaznika vezano za pisanje životopisa, pripremu za razgovore za posao, rad na razvoju potrebnih vještina, aktivno predstavljanje potencijalnim poslodavcima i stvaranje novih prilika za zaposlenje. Svaki sudionik programa karijerne tranzicije vođen je od strane educiranog stručnjaka, a program uključuje radionice i seminare koji obuhvaćaju niz tema te alate i resurse kako razviti znanja i vještine. Programi karijerne tranzicije razlikuju se u sadržaju i trajanju te se pružaju zaposlenicima na svim razinama.

Zašto se tvrtke odlučuju za program karijerne tranzicije?

U situacijama kada se kompanije moraju rastati sa svojim zaposlenicima, većina ih je spremna pružiti im podršku kako bi što prije pronašli nove prilike i nastavili se razvijati na tržištu rada. Pomoću programa karijerne tranzicije kod zaposlenika se stvara osjećaj sigurnosti i podrške u procesu pronalaska nove karijerne prilike. Time se smanjuje osjećaj neizvjesnosti uslijed pronalaska novog posla. Stoga, vrlo je važno da su tvrtke okrenute dobrobiti svojih zaposlenika.

Također, karijerna tranzicija doprinosi poboljšanju morala i produktivnosti kod zaposlenika koji ostaju u kompaniji. Moguće je da će se i kod zaposlenika koji nastavljaju s radom u kompaniji pojaviti osjećaj nelagode i neizvjesnosti koji može biti ublažen kroz podršku u sklopu programa. Zaključno, doprinosi se općem zadovoljstvu zaposlenika i njihovoj produktivnosti, ali i samom moralu unutar kompanije.

Nadalje, karijerna tranzicija na taj način može utjecati na smanjenje/izostanak potencijalne negativne reputacije i narušavanja branda tvrtke. Dapače, može poboljšati samu reputaciju tvrtke s obzirom da su takve situacije ponekad neizbježne. 

U konačnici, karijerna tranzicija doprinosi smanjenju ili izostanku sudskih troškova. Situacije otpuštanja zaposlenika mogu biti izuzetno neugodne te sudski troškovi podnošenja žalbi od strane zaposlenika mogu biti veliki trošak tvrtkama. Stoga, pomoću karijerne tranzicije izbjegavamo da dođe do takvih neželjenih troškova i situacija. 

Zaključak

Ako se i dalje pitate na koji način možete podržati svoje zaposlenike u vrijeme reorganizacije ili sličnih promjena, karijerna tranzicija adekvatno je rješenje. Podržite svoje zaposlenike u vrijeme kada je najteže i izbjegnite moguće posljedice neželjenog smanjenja obujma zaposlenika. Tu smo za Vas, kontaktirajte nas kako bismo Vam čim prije podijelili više detalja o programu karijerne tranzicije.

 

 

Author: Helena Kariko

Kontaktirajte nas

Ostavite nam svoje podatke kako bismo vas u što kraćem periodu mogli kontaktirati.

Naš kontakt

Pročitajte također